Relatietherapie

 EFT Relatietherapie, voor wie?

Relatietherapeut, Relatietherapie, HomosexualiteitEFT Relatietherapie focust op de gevoelens en de verbinding in je relatie. Het doel van de therapie is om de emotionele beschikbaarheid van beide partners bij relatieproblemen te verbeteren. Daarbij staat samen werken vanuit veiligheid, vertrouwen en intimiteit centraal. EFT Relatietherapie nodigt uit tot communiceren vanuit compassie voor elkaars situaties en met open aandacht te luisteren naar elkaar, te horen wat je partner echt nodig heeft en van daaruit er voor elkaar te zijn als het nodig is.

Wanneer jullie een stap voorwaarts willen zetten en de negatieve patronen in je relatie willen oplossen en samen bereid zijn te leren hoe je jullie relatie opnieuw vorm kan geven, is EFT relatietherapie geschikt voor jullie. Om dat te kunnen doen, moeten we samen de diepte in en de belemmerende drijfveren onderzoeken. We kijken naar jullie manier van communiceren en hoe jullie op elkaars gedrag reageren.


Belangrijke thema's als hoe destructieve gedragspatronen doorbreken, emotionele blokkades en de werkelijk onderliggende behoefte naar elkaar leren uiten, staan centraal in EFT relatietherapie. We werken praktisch met wat er hier en nu gebeurt en duiken samen met elkaar schouder aan schouder de diepte in als dat nodig is.

Voor wie is EFT Relatietherapie niet geschikt?

Als er sprake is van geestelijk of fysiek geweld in de relatie.
Helaas is EFT-relatietherapie niet voor iedereen geschikt. Zo is deze benadering niet aanbevolen als er sprake is van fysiek of geestelijk geweld in de relatie welke traumatische wonden heeft nagelaten. Het laatste zie je bijvoorbeeld in relaties waar sprake is van ingrijpende depressies, schizofrenie of narcisme of als men worstelt met emotieregulatie problematiek zoals bij borderline of ernstige vormen van hechtingsproblematiek. In dat geval is het noodzakelijk dat men eerst individuele therapie aangaat. U kunt bij mij terecht voor individuele Gestalttherapie als u in uw relatie veel heeft meegemaakt. Samen werken we dan aan veerkracht en traumaverwerking.

Actief vreemdgaan of bedrog.
Samen werken vanuit veiligheid en vertrouwen is eveneens niet mogelijk als er tijdens de relatietherapie sprake is van bedrog door 'actief vreemdgaan'. Onder vreemdgaan, versta ik dat je zonder toestemming van je partner met iemand anders bezig bent. Vaak zie je dat de vertrouwensband dan dermate beschadigd wordt, dat de focus op herstel van een emotioneel veilige connectie tussen beide partners vooralsnog niet mogelijk is. Ik bied in deze situatie wel individuele Gestalttherapie aan de partners.

Alcohol- of drugsgerelateerde relatieproblemen.
Als er sprake is van relatieproblemen door het gebruik van alcohol of drugs, luidt het advies om eerst iets aan het alcohol- op drugsprobleem te doen en daarna relatietherapie aan te gaan als dat nodig is.

Hechtingsproblematiek.
Goed om te weten: De Emotion Focused Couples Therapy van Sue Johnson werkt vanuit de hechtingstheorie van Bowlby, maar is geen therapie voor mensen met ernstige vorm van hechtingsproblematiek als die zich uit in ongeremde woedeaanvallen en andere overlevingsstrategieën die samenleven met een partner tot een onveilige situatie maken. Aanbevolen om dan eerst zelf in therapie te gaan om rust te vinden in de persoonlijke problematiek voordat je denkt aan relatietherapie. Ik begeleid vanuit de individuele Gestalttherapie cliënten met hechtingsproblemen.

Als je denkt dat EFT-relatietherapie voor jullie geschikt is, is de eerste stap het maken van een afspraak voor een intake gesprek. De hieronder geplaatste knop brengt je naar het contactformulier.

Als je meer wil weten over de mogelijkheden voor individuele Gestalttherapie, kijk dan eens op mijn website Gestaltbenadering.

Ik wil hier meer over weten...